Torta segédlet
A két legfontosabb lépés a tökéletes tortához
Mit tartalmaz a készleted?
-
Piskóta mix: A hozzávalókat pár perc alatt összekevered és már mehet is a sütőbe
-
Tortakrém por: A hideg tejjel vagy vízzel kikevert krém azonnal felhasználható
-
Színes fondant: A kiválasztott tortához elegendő mennyiségű színes fondantot találsz a csomagban
-
Kiszúró formák: A mintához készített kiszúrókkal könnyedén előkészíted a választott dekorációt.
-
Ez a segédlet :)
Piskóta
-
Előkészítés: A csomagoláson található leírás alapján elkészítjük a tésztát.
-
Sütő forma: Sütőpapírral kibéleljük a forma alját, az oldalát vajazzuk, lisztezzük.
-
Adagolás: Lehet az összes tésztát egyben sütni, de még jobb, ha több részletben, külön sütjük meg a lapokat.
-
Sütés: Harmad vagy féladag sütés esetén 20 perc sütés is elég. Teljes adag egyben sütése esetén 30 percet kell sütni.
Krém
-
Előkészítés: Választott krémtől függően a csomagon található leírás alapján vízzel, vagy tejjel kemény krémet készítünk. Azonnal felhasználható, vagy hűtőben eltartható.
-
Betöltés: Krémet a lapok közé kenjük. A lapok között legyen vastagabb a krém, a torta tetejére és szélére már csak vékonyan kenjük, elsimítva az egyenetlenségeket, hogy a fondant burkolatnak jó tartása legyen.
-
Hűtés: A betöltött tortát fél órára hűtőbe tesszük, hogy kellően szilárd legyen a burkoláshoz.
Minta kiszúrása
-
Előkészítés: Összepárosítjuk a színes fondant kockákat a kiszúrókkal a számozás alapján. Az egyszerűbb mintáknál nincs számozás. A kiszúrókat összekötő vékony hidacskákat ollóval szétvágjuk.
-
Fondant nyújtás: Apró mintákhoz 1 mm vastagra, nagyobb mintákhoz 2 mm vastagra nyújtjuk a fondantot. A tapadás elkerüléséhez vékonyan megszórjuk keményítővel a nyújtó lapot és a nyújtó fát is. Kiszúrás előtt még egyszer felemeljük, megmozgatjuk a fondantot, hogy biztosan ne legyen letapadva.
-
Kiszúrás: A kiszúrót belenyomjuk a fondantba. A nagyobb formáknál a nyújtófát is végiggördíthetjük, hogy biztosan mindenhol lenyomódjon. A kiszúrót kézzel leszorítva lassan körkörösen kicsit megmozgatjuk, hogy a fondant minta széle minél simább legyen.
-
Kilökés: Vannak apróbb vagy vékonyabb minták, amik beleszorulhatnak a kiszúrókba. A beragadás ellen a kiszúrás előtt nagyon enyhén a fondant tetejét is megszórhatjuk keményítővel. Illetve a kilökéshez használhatjuk a sárga kilökő elemeket. Ha kilökővel sem jön ki szépen a vékony forma, akkor tedd 15 percre hűtőbe, hidegen már biztosan jó lesz.
-
Lenyomatok: Az egyes mintákhoz találsz lenyomatot készítő eszközöket is a csomagban. Ezeket csak óvatosan bele kell nyomni a már kiszúrt mintába.
Tipp 1: ha úgy érzed túl lágy a fondant, tedd 15 percre hűtőbe, vagy kiszúrás után ne vedd ki a kiszúróból a fondantot, hanem tedd be szintén 15 percre a hűtőbe.
Tipp 2: minden szín után takarítsd le az eszközeidet, hogy a maradék anyagok ne okozzanak foltokat a következő színen.
Torta burkolása
-
Nyújtás: Burkoláshoz 3 mm vastagra kell a fondantot kinyújtani. A deszkát, nyújtófát megszórjuk keményítővel tapadás ellen, a fondantot minden nyújtás után kicsit megmozgatjuk, forgatjuk. A torta méreténél 10-15 cm-rel kell nagyobbat nyújtani.
-
Feltekerés: Szakadás és pontos felhelyezés érdekében a kinyújtott fondantot óvatosan a nyújtófára feltekerjük.
-
Ráhelyezés: A tortára engedjük a kinyújtott fondantot.
-
Lesimítás: A fondant szélét egyik kezünkkel felemeljük és kifele húzzuk, a másik kezünkkel pedig fentről lefele a torta oldalához simítjuk. Akkor lesz szép a felület, ha közben húzzuk, nyújtjuk kifele a fondantot. Így haladunk apránként körbe.
-
Körbevágás: A felesleges, túllógó fondantot késsel levágjuk és leszedjük.
Tipp: a burkolás végén fondant simítóval még szebbre lehet varázsolni a felületet.
Minta felrakása
A csomaghoz adott üdvözlő kártya hátoldalán találjuk a teljes minta képét és az összeállítási lépéseket.
Tipp: Ha túl keményítős a felület, vagy nagyon apró a minta, akkor lehet, hogy nem tapadnak össze. Vízzel nagyon kicsit megnedvesítve már össze fognak ragadni. Vigyázat! A túl sok víztől a felület foltos, fényes lehet, illetve a színek kioldódhatnak és elszínezhetik egymást.
Gratulálunk!
Ezzel el is készült a csodálatos tortád!
Muffin segédlet
Mit tartalmaz a készleted?
-
Piskóta mix: A hozzávalókat pár perc alatt összekevered és már mehet is a sütőbe
-
Krém por: A hideg tejjel vagy vízzel kikevert krém azonnal felhasználható
-
Színes fondant: A kiválasztott mintához elegendő mennyiségű színes fondantot találsz a csomagban
-
Kiszúró formák: A mintához készített kiszúrókkal könnyedén előkészíted a választott dekorációt.
-
Ez a segédlet :)
-
Ajándék: Habzsák és muffin papír
Krém
Krémet a csomagon található leírás szerint elkészítjük és habzsákba tesszük.
Tészta
-
Piskóta mix: Tésztát a csomagon található leírás szerint elkészítjük és habzsákba tesszük.
-
Első réteg: Habzsákból a muffin formákat feltöltjük a feléig.
-
Második réteg: A muffinok közepére nyomunk egy fél diónyi krémet.
-
Harmadik réteg: Az egész tetejére nyomunk még tésztát, hogy a krémet befedjük, de nem kell színig tölteni a formákat, mert az túl sok lesz.
-
Sütés: Légkeverés nélkül 170 C°-on 20 perc alatt megsütjük.
Tipp: Gluténmentes tészta esetén hagyjuk ki a krémet, mert a lágy tészta miatt a muffin aljára süllyed.
Minta kiszúrása
-
Előkészítés: Összepárosítjuk a színes fondant kockákat a kiszúrókkal a számozás alapján. Az egyszerűbb mintáknál nincs számozás. A kiszúrókat összekötő vékony hidacskákat ollóval szétvágjuk.
-
Fondant nyújtás: Apró mintákhoz 1 mm vastagra, nagyobb mintákhoz 2 mm vastagra nyújtjuk a fondantot. Tapadás elkerüléséhez vékonyan megszórjuk keményítővel a nyújtó lapot és a nyújtó fát is. Kiszúrás előtt még egyszer felemeljük, megmozgatjuk a fondantot, hogy biztosan ne legyen letapadva.
-
Kiszúrás: A kiszúrót belenyomjuk a fondantba. A nagyobb formáknál a nyújtófát is végiggördíthetjük, hogy biztosan mindenhol lenyomódjon. A kiszúrót kézzel leszorítva lassan körkörösen kicsit megmozgatjuk, hogy a fondant minta széle minél simább legyen.
-
Kilökés: Vannak apróbb vagy vékonyabb minták, amik beleszorulhatnak a kiszúrókba. A beragadás ellen a kiszúrás előtt nagyon enyhén a fondant tetejét is megszórhatjuk keményítővel. Illetve a kilökéshez használhatjuk a sárga kilökő elemeket. Ha kilökővel sem jön ki szépen a vékony forma, akkor tedd 15 percre hűtőbe, hidegen már biztosan jó lesz.
-
Lenyomatok: Egyes mintákhoz találsz lenyomatot készítő eszközöket is a csomagban. Ezeket csak óvatosan bele kell nyomni a már kiszúrt mintába.
Tipp 1: ha úgy érzed túl lágy a fondant, tedd 15 percre hűtőbe, vagy kiszúrás után ne vedd ki a kiszúróból a fondantot, hanem tedd be szintén 15 percre a hűtőbe.
Tipp 2: minden szín után takarítsd le az eszközeidet, hogy a maradék anyagok ne okozzanak foltokat a következő színen.
Minta felrakása
-
Előkészítés: Kihűlt muffinok tetejét simára vágjuk. És a belsejét megtöltjük krémmel.
-
Dekorálás: A csomaghoz adott üdvözlő kártya hátoldalán találjuk a teljes minta képét.
Tipp: Ha túl keményítős a felület, vagy nagyon apró a minta, akkor lehet nem tapadnak össze. Vízzel nagyon kicsit megnedvesítve már össze fognak ragadni. Vigyázat! A túl sok víztől a felület foltos, fényes lehet, illetve a színek kioldódhatnak és elszínezhetik egymást.
Gratulálunk!
Ezzel el is készültek a csodálatos muffinjaid!