top of page
Fondant természetes színezékkel

Hogyan használd jól a fondant masszát?

A Cakebyou torták díszítésére fondant massza áll a rendelkezésedre különböző, a válaszott tortához tartozó színekben.

 

A masszák színezéséhez kizárólag természetes színezékeket használunk: növényi szén, kármin, béta-karotin, spirulina kivonat, elkerülve a más, mesterséges színezékek által okozott káros mellékhatásokat (például gyermekek esetében viselkedési zavarok).


A  csomagban található színkeverési táblázat alapján gyúrd össze a megfelelő mennyiségű és színű fondant masszát a kívánt színárnyalat eléréséhez.

 

Pár dologra azonban érdemes odafigyelned, hogy biztosan szép díszítést kapjon a tortád!

 

A gyúrás közben a kezünk melegétől a massza is felmelegszik. Ilyenkor lágyabb állagú lesz, esetleg nyúlni vagy ragadni fog. Ha ezt érzed, érdemes pár percre betenni a hűtőbe, hogy szilárdabb állagú legyen nyújtáskor.

 

Először érdemes a minták kiszúrásával kezdeni a díszitési folymatot.

 

Tippek a minták kiszúrásához:

 

Nyújtáshoz porcukrozd be a nyújtólap felületét és a nyújtófát is, hogy ne ragadjon rá a massza. Érdemes többször megmozgatni a kinyújtott fondant réteget, ellenőrizni, hogy biztosan nem ragadt-e le.

 

Kiszúráshoz távolítsd el a sárga kinyomó formát a kiszúró formából és a fehér kiszúró formával dolgozzál.

 

A kiszúró formát a legyegyszerűbben a sodrófával lehet belenyomni a masszába. Ha belenyomtad, próbáld meg picit megmozgatni a formát a nyújtólapon, majd távolítsd el a felesleges részeket. Tehetsz még pár körkörös mozdulatot a nyújtólapon a kiszúró formával, hogy a formáid szélei szép simák legyenek. Ha most türelemes vagy, akkor édemes pár percre félretenni. A levegőn picit szárad, keményedik a massza, így könnyebben fogod tudni kiszedni a kiszúró formából a formákat. Pár perc elteltével a sárga kinyomó használatával könnyedén ki tudod emelni a formára vágott fondant elemeket a kiszúróból.

 

Ha elvégezted ezt a műveletet mindegyik színnel, amire szükséged volt a mintához, akkor következhet a torta burkolásához szükséges fondant kinyújtása.

 

Tippek a tortát burkoló fondant kinyújtásához:

 

Csak úgy, mint az előbb, porcukrozd a felületet és hűtsd le az összegyúrt masszát pár percre. Majd porcukrozott sodrófával nyújtsd a masszát kb 3 mm vastagságúra. Nyújtás közben érdemes szintén forgatni a lapot, hogy ne ragadjon le. Ha készen van a kívánt méretű lap, a sodrófára feltekerve rá tudod borítani a tortára.

 

Simítsd rá a tortára a masszát, majd vágd le a felesleges részeket.

 

További segítséget ITT (https://www.youtube.com/watch?v=AuA75XPTwIE) találsz!

 

A torta dekorálásához a már elkészült díszítőelemeket használd. Felhelyezéskor érdemes egy nagyon picit nedves ecsettel a minták hátulját bekenni, hogy sabilan álljanak a torta tetején. 

 

A vízzel óvatosan bánj, tényleg csak minimálisat használj, mert a túl sok víz feloldhatja a cukrot, illetve, ha a minta teteje lesz vizes, fényes, csillogó felültete lesz.

bottom of page