Hogyan használd jól a fondant masszát?
A Cakebyou torták díszítésére fondant massza áll a rendelkezésedre különböző, a válaszott tortához tartozó színekben.
A masszák színezéséhez kizárólag természetes színezékeket használunk: növényi szén, kármin, béta-karotin, spirulina kivonat, elkerülve a más, mesterséges színezékek által okozott káros mellékhatásokat (például gyermekek esetében viselkedési zavarok).
A csomagban található színkeverési táblázat alapján gyúrd össze a megfelelő mennyiségű és színű fondant masszát a kívánt színárnyalat eléréséhez.
Pár dologra azonban érdemes odafigyelned, hogy biztosan szép díszítést kapjon a tortád!
A gyúrás közben a kezünk melegétől a massza is felmelegszik. Ilyenkor lágyabb állagú lesz, esetleg nyúlni vagy ragadni fog. Ha ezt érzed, érdemes pár percre betenni a hűtőbe, hogy szilárdabb állagú legyen nyújtáskor.
Először érdemes a minták kiszúrásával kezdeni a díszitési folymatot.
Tippek a minták kiszúrásához:
Nyújtáshoz porcukrozd be a nyújtólap felületét és a nyújtófát is, hogy ne ragadjon rá a massza. Érdemes többször megmozgatni a kinyújtott fondant réteget, ellenőrizni, hogy biztosan nem ragadt-e le.
Kiszúráshoz távolítsd el a sárga kinyomó formát a kiszúró formából és a fehér kiszúró formával dolgozzál.
A kiszúró formát a legyegyszerűbben a sodrófával lehet belenyomni a masszába. Ha belenyomtad, próbáld meg picit megmozgatni a formát a nyújtólapon, majd távolítsd el a felesleges részeket. Tehetsz még pár körkörös mozdulatot a nyújtólapon a kiszúró formával, hogy a formáid szélei szép simák legyenek. Ha most türelemes vagy, akkor édemes pár percre félretenni. A levegőn picit szárad, keményedik a massza, így könnyebben fogod tudni kiszedni a kiszúró formából a formákat. Pár perc elteltével a sárga kinyomó használatával könnyedén ki tudod emelni a formára vágott fondant elemeket a kiszúróból.
Ha elvégezted ezt a műveletet mindegyik színnel, amire szükséged volt a mintához, akkor következhet a torta burkolásához szükséges fondant kinyújtása.
Tippek a tortát burkoló fondant kinyújtásához:
Csak úgy, mint az előbb, porcukrozd a felületet és hűtsd le az összegyúrt masszát pár percre. Majd porcukrozott sodrófával nyújtsd a masszát kb 3 mm vastagságúra. Nyújtás közben érdemes szintén forgatni a lapot, hogy ne ragadjon le. Ha készen van a kívánt méretű lap, a sodrófára feltekerve rá tudod borítani a tortára.
Simítsd rá a tortára a masszát, majd vágd le a felesleges részeket.
További segítséget ITT (https://www.youtube.com/watch?v=AuA75XPTwIE) találsz!
A torta dekorálásához a már elkészült díszítőelemeket használd. Felhelyezéskor érdemes egy nagyon picit nedves ecsettel a minták hátulját bekenni, hogy sabilan álljanak a torta tetején.
A vízzel óvatosan bánj, tényleg csak minimálisat használj, mert a túl sok víz feloldhatja a cukrot, illetve, ha a minta teteje lesz vizes, fényes, csillogó felültete lesz.